Monday, August 15, 2011

"Απάντηση για δασκάλους-καθηγητές"

Δε μας λες φίλε που γράφεις το άρθρο, γιατί είναι σίγουρο ότι είσαι ο ίδιος με το πρώτο άρθρο στο οποίο αναφέρεσαι...
έχεις δει ποιο είναι το ωράριο των καθηγητών στην Ευρώπη; Αν ανοίξεις το Google και βάλεις στιν αναζήτηση "ωράριο καθηγητών στην Ευρώπη" θα δεις ότι είναι το ίδιο και σε άλλες περιπτώσεις λιγότερο από την Ελλάδα και με πολύ καλύτερες συνθήκες εργασίας και αμοιβές.. Αλλά τις αμοιβές ας τις αφήσουμε, αφού στην Ελλάδα είμαστε πίσω σε όλα.
Από σχετικό άρθρο διάβασε τα παρακάτω:
"Αν διαβάσουμε και για άλλες χώρες θα διαπιστώσουμε ότι το ωράριο εργασίας των εκπαιδευτικών στην Ελλάδα ακολουθεί διεθνώς αναγνωρισμένες πρακτικές (Γαλλία 15-18 ώρες για την αντίστοιχη Β/θμια, Δανία το πολύ 18 ώρες, Ιταλία 18 ώρες κλπ). Η πιο απαιτητική χώρα από πλευράς διδακτικού ωραρίου είναι το Βέλγιο (20-29 ώρες) ενώ οι Κύπριοι έχουν 18-24 ώρες στην Β/θμια. Η Γερμανία που φαίνεται να είναι πιο «αυστηρή» έχει εισαγωγικό ωράριο 23-25 ή 27 ώρες ανάλογα με το επίπεδο του σχολείου και το αντικείμενο του εκπαιδευτικού (εδώ 21 ώρες για Β/θμια και 25 ώρες για Α/θμια). Απλώς εκεί η μείωση του ωραρίου γίνεται με βάση τις αρμοδιότητες του εκπαιδευτικού μέσα στο σχολείο, το αντικείμενο του και την ηλικία του εκπαιδευτικού και όχι την προϋπηρεσία του όπως εδώ, πράγμα που ακούγεται λογικό.. Αξίζει να σημειώσουμε οτι πουθενά δεν παρατηρείται το ελληνικό φαινόμενο , οι εκπαιδευτικοί να επιφορτίζονται με την διοικητική γραφειοκρατία του σχολείου τους. Παντού οι ασχολίες των εκπαιδευτικών είναι αμιγώς εκπαιδευτικές. Ακόμα και σε αναπτυγμένες εκπαιδευτικά χώρες δεν είναι υποχρεωτική η παρουσία των εκπαιδευτικών στο σχολείο πέραν του εκπαιδευτικού ωραρίου τους ή πέραν του σχολικού έτους"

Αν δεν τα πιστεύεις, ψάξε τα μόνος σου ! Τουλάχιστον σαν καθηγητής διοριζόσουν μέσω ΑΣΕΠ, δηλαδή με γραπτές και δύσκολες εξετάσεις, εκτός από αρκετά χρόνια πριν που υπήρχε η επετηρίδα, και όχι με κομματικά κριτήρια και γνωριμίες -όπως σε πολλές άλλες θέσεις-. Ας καθόσουν να διαβάσεις να γίνεις και εσύ καθηγητής-δάσκαλος αφού ζηλεύεις τόσο το επάγγελμα!! Σε εμπόδισε κανείς;

0 comments:

Post a Comment